Zorginstelling Nieuw Toutenburg verwerkt eigen etensresten tot Bokashi

De organisatie Noorderbreedte biedt (ouderen)zorg in Fryslân. Bij mensen thuis of in een woonzorgcentrum; voor korte of voor langere tijd. Een van de locaties is Nieuw Toutenburg in Noardburgum. Hier is men gespecialiseerd in de zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov en voor oudere mensen met psychiatrische problemen.

Bewoners van Nieuw Toutenburg gaan overdag naar de tuin, de werkplaats of de creatieve ruimte. Op deze werkplekken worden producten verbouwd en artikelen gemaakt. Het werk is onderdeel van de daginvulling van de bewoners. In Nieuw Toutenburg gaat men men uit van een ‘scheiding van wonen en werken’. Dat wil zeggen dat het eten, ontspannen en slapen op een andere plek plaatsvindt dan de actieve daginvulling. In feite, zoals dat voor de meeste mensen geldt.

Bokashi-keukenemmerDeze maand start de Werk en Dagbesteding met een proef groen afval te verwerken op een duurzame manier. Bert van de Vaart van Werk & Dagbesteding licht toe: “We gaan eerst op een aantal huiskamers het keukenafval ophalen en op de tuin verder verwerken tot Bokashi. We halen dagelijks het groenafval op. De kamers krijgen een lijst met resten die in de Bokashi-keukenemmer gedeponeerd kan worden. Deze emmers worden dagelijks geruild door een aantal bewoners die de volle emmers verwerken en daarna reinigen. Gedurende de pilot gaan we uittesten hoe we het proces kunnen optimaliseren en met een aantal bewoners vorm kunnen gaan geven. We streven ernaar om in de loop van dit jaar de pilot te evalueren en uit te breiden zodat we op termijn in staat zijn om alle groenafval zelf te verwerken. Het eindproduct wat overblijft is zeer vruchtbaar en kunnen we gebruiken als bemesting op onze eigen tuin of verkopen aan derden.”

Bert van de Vaart kwam op een beurs in contact met Bennie Everts van de samenwerkende hoveniers Noord Nederland. “Bennie en zijn collega’s vertelden over hun ervaringen met Bokashi en ik zag meteen de mogelijkheden voor Nieuw Toutenburg. Hiermee recyclen we dan 100% van het groenafval en we sparen ook nog eens erg veel geld uit.”

 

Dit vind je misschien ook leuk...