Workshop Fermentatie

Veertien enthousiaste en geïnteresseerde dames van de vereniging Agrariske Fryske Froulje bezochten vrijdagavond 24 januari Agriton voor een lezing over EM & Bokashi en een workshop fermentatie. Agrariske Fryske Froulje is een vereniging voor vrouwen uit Friesland met interesse in de agrarische sector.

Om 20:00 uur startte de avond met een lezing van Simone Vos, Verkoop buitendienst Home & Garden, over EM en Bokashi. Daarna volgde de Workshop Fermentatie onder leiding van Martha Kootstra, zij is bij Agriton verantwoordelijk voor de planning van de productie en logistiek. De avond werd afgesloten met een rondleiding door de productiehal door Albert de Puijsselaar, Operationeel Directeur. Na afloop was er een gezellige borrel.

Tijdens de Workshop Fermentatie maakten de dames appelazijn, de basis voor een zuurdesem deeg en yoghurt.

Appelazijn wordt gemaakt van appels. Wanneer appelsap gaat gisten worden de suikers van de appels omgezet in alcohol en ontstaat er wijn. Wanneer er lucht bij wijn komt gaat het gisten langzaam verder en wordt de alcohol omgezet in zuur. Deze zure wijn wordt ook wel appelazijn genoemd.

Zuurdesem, zuurdeeg of desem is een brooddeeg op basis van bloem en water zonder toevoeging van bakkersgist. Het deeg rijst daarentegen door fermentatie op basis van melkzuurbactriën, azijnzuurbacteriën en gisten die er van nature in aanwezig zijn, Door dit proces heeft zuurdesembrood en licht zure smaak en een betere houdbaarheid.

Yoghurt is een eeuwenoud melkproduct dat je op veel verschillende plaatsen tegenkomt. Het principe van yoghurt, namelijk het fermenteren van (koe)melk met bacteriën, wordt overal ter wereld toegepast. In ons land maken we yoghurt op basis van twee verschillende bacteriën: de Lactobacillus Bulgaricus en de Streptococcus thermophilis. Deze bacteriëculturen eten de van nature aanwezige melksuikers uit de melk en geven de zure smaak en dikke textuur aan yoghurt.

Dit vind je misschien ook leuk...