Tulpen langer vitaal met Bokashi

Bokashi wordt steeds meer toegepast in de professionele land- en tuinbouw. In een proef met tulpen zijn goede resultaten verkregen.

Een proef van gewasbeschermingsfirma Ten Brinke in Creil toont aan dat het gebruik van organisch materiaal als compost en Bokashi van meerwaarde is voor de tulpenteelt. Het gebruik van compost en Bokashi zorgt voor een gewas dat ook na de bloei langer vitaal blijft en uiteindelijk resulteert dat in hogere opbrengsten. Wouter ten Brinke van gewasbeschermingsfirma Ten Brinke gaf deze week tijdens een open dag van proeftuin Zwaagdijk bij Kleurrijk Flevoland in Creil een inleiding over het belang van organische stof in de bollenteelt.

Gefermenteerd materiaal
Hij behandelde daarbij een proef waarin Ten Brinke vorig jaar het effect van compost en Bokashi vergeleek in tulpen met een standaardbemesting. Bokashi is gefermenteerd organisch materiaal, dat ontstaat na een proces van zes tot acht weken inkuilen. ‘Voordeel van Bokashi ten opzichte van gewone compost is dat het proces van verteren al in gang is gezet tijdens de fermentatie’, zegt Ten Brinke. ‘De vertering van het materiaal op het land na uitrijden gaat daardoor sneller.’

Hogere bijmestgift
Opvallend in de proef was volgens Ten Brinke dat de objecten met organisch materiaal met name voor de bloei een hogere bijmestgift nodig hadden op basis van N-mineraal. Na de bloei is dit weer gecompenseerd. ‘Na de bloei was duidelijk zichtbaar dat het gewas met zowel compost als Bokashi langer groen en vitaal bleef ten opzichte van de standaardobjecten. De meeropbrengst is onder meer gebaseerd op een grovere bolmaat en minder ondereind bij de verwerking’, aldus Ten Brinke.

Bron: Nieuwe Oogst  |  7 juni 2014

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.