Resultaat Bokashi van bladresten | Gemeente Hengelo

Afgelopen november heeft de gemeente Hengelo zo’n 400 ton bladresten verwerkt tot Bokashi. Vrijdag 18 maart zijn de zakken geopend. Het resultaat is geweldig!

Bokashi bladresten_gemeente Hengelo_01 Bokashi bladresten_gemeente Hengelo_19 Bokashi bladresten_gemeente Hengelo_22

 

 

 

 

 

 

Gemeente Hengelo: ‘Het Ferment is gemaakt van afgevallen blad uit Hengelo. Dat heeft de gemeente dit jaar op zo’n manier verwerkt dat er een soort ‘supercompost’ is ontstaan. Ferment heeft namelijk meer positieve eigenschappen dan compost: het bevat meer voedingsstoffen en energie en maakt planten weerbaarder tegen ziekteverwekkers.

Het is landelijk voor het eerst dat een gemeente ferment maakt van afgevallen blad. Een speciale machine heeft het bladafval eind november in grote slurven geperst waar geen zuurstof bij kon. Kalk, klei en bacteriën brachten het fermentatieproces op gang. Na maanden in de slurf, is het ferment klaar voor gebruik’.

De gefermenteerde bladresten zijn verdeeld over een maisakker, tuinen van de Voedselbank en de gemeentelijke plantsoenen. De Bokashi, of ferment zoals men het in Hengelo noemt, heeft een pH van 6 en is daarmee niet alleen zeer geschikt als bodemverbeteraar, maar ook als mulchlaag.

Ook is deze Bokashi op zaterdag 19 maart op de Landelijke compostdag aangeboden aan de inwoners. Dat betekent dat men bij het Milieupark aan de Wegtersweg gratis compost kon halen. Dit jaar zijn er twee keuzes: Bokashi of compost. Of allebei.

 

Zie ook het artikel Proef door gemeente Hengelo; fermenteren van 400 ton bladresten.

Dit vind je misschien ook leuk...