Project Brabant slootmaaisel in de Bokashihoop

VICOE (Vitale Circulaire Organische Economie, voorheen Treeport Z.E.E.) gaat samen met waterschap Brabantse Delta het maaisel van sloten en van Ecologische Verbindingszones verwerken tot een bruikbare grondstof om de bodemkwaliteit te verbeteren.

Waterschap Brabantse Delta werkt hier graag aan mee om de lokale kringloop te bevorderen. Zeker als daar ook nog op kosten voor afvoer van het maaisel kan worden bespaard.
Waterschap Brabantse Delta heeft in het gebied van Zundert enkele watergangen waarvan het maaisel wordt afgevoerd naar een compostering. Door het af te zetten bij aangrenzende boomkwekers die het vervolgens gebruiken in het composteringsproces ontstaat een win-winsituatie. Er is inmiddels gestart met het afvoeren van het maaisel van de zomer maaibeurt naar enkele boomkwekers. Naast verwerking in de composthoop wordt bij 1 bedrijf een zogenaamde Bokashi- hoop gemaakt. Dit is het beste te vergelijken met het inkuilen van gras, waardoor de voedingsstoffen behouden blijven.

Het project is een samenwerkingsverband tussen waterschap, gemeente Zundert en gemeente Rucphen in het kader van Landstad de Baronie. Beide gemeenten zien vooral mogelijkheden bij de verwerking van snoeiafval en bermmaaisel. Het project past volledig in het gedachtengoed van VICOE aangezien VICOE als doel heeft om alle organische reststromen binnen de gemeente Zundert te verwerken. Het huidige project kan worden gezien als eerste start van het daadwerkelijk verwerken van de eerste reststroom.

Meer informatie bij GroeiBalans.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.