Potstal

Het stalmanagement maakt een belangrijk deel uit van het kringloopconcept dat wij nastreven. Met een goed opgebouwde potstal bespaar je op beddingsmateriaal en werkuren. De infectiedruk ligt lager dan in een klassieke stal en de gefermenteerde mest bevat tot twee keer meer voedingswaarde dan gecomposteerde mest.

Hoe start je een potstal op?
Maak eerst de keuze tussen ‘uitmesten’ of ‘potstal’. De opstart is gelijklopend, maar de handelingen nadien verschillen. Bij uitmesten gaat men fermenteren op de mesthoop, bij een potstal gebeurt dit in de stal zelf. In een potstal trappen de paarden de mest aan waardoor er zuurstofarme omstandigheden gecreëerd worden. Zo wordt het fermentatieproces in de potstal opgestart.

Werkwijze

 1. vernevel Microferm (verhouding 5/100l water) op de stalgrond.
 2. breng een strooisel laag aan (stro, hennep, vlaslemen…). Gebruik geen houtachtig materiaal omdat dit moeilijker fermenteert.
 3. breng een laag Vulkamin aan (250g/m²) voor vochtabsorptie.
 4. breng een laag beddingsmateriaal aan (tarwestro, olifantsgras…).
 5. vernevel Microferm (verhouding 5/100l water) over het beddingsmateriaal.
 6. afhankelijk van het gekozen systeem worden de mestbollen nu al dan niet verwijderd. In beide gevallen wordt er dagelijks nieuw beddingsmateriaal voorzien en wordt het beddingsmateriaal tweemaal per week met Vulkamin (en kleimineralen) bestrooid om de nattere plekken te behandelen.
 7. vernevel 3 maal per week Microferm (5/100l) over het beddingsmateriaal.


Dosering
VULKAMIN:

  • Stal van 9 m²: 500 g per keer
  • Stal van 12 m²: 750 g per keer
 • MICROFERM:
  • Stal van 9 m²: 1 liter oplossing per keer verdelen
  • Stal van 12 m²: 1,5 liter oplossing
  • Op jaarbasis kom je op een totaal van 1l/m² box

TIP!

Dosatron of Venturi

Microferm kan eenvoudig via een doseerapparaat automatisch in het water worden geïnjecteerd. Makkelijk en tijdbesparend! Sluit de Dosatron of Venturi op de watertoevoer aan. Wanneer het water de pomp passeert wordt Microferm onder het water vermengd. De geïnjecteerde dosis is altijd in verhouding met het watervolume, zelfs bij verandering van druk.