Paarden, geiten & schapen

PaardenDe filosofie en overtuiging van EM Agriton Natuurlijk Actief is dat bij een duurzame landbouw een goede bodemvruchtbaarheid centraal moet staan. Hierbij besteden we niet, zoals de gangbare wetenschap, alleen aandacht aan de fysische en chemische processen, maar ook aan de zeer belangrijke biologische processen. Een goede bodemvruchtbaarheid produceert voldoende gezonde voeding, waardoor de natuurlijke weerstand in mens, dier, plant en bodem verhoogd en ziekten minder kans krijgen zich te ontwikkelen.

Ons systeem verbetert de bodemvruchtbaarheid en structuur van zand,- klei- en veengronden, met als resultaat dat in alle grondsoorten de water- en luchthuishouding wordt verbeterd. Het graslandbeheer en de voederwinning kan hierdoor beter op onder meer de paardenhouderij afgestemd worden.

 

WEIDE

Vulkamin granulaat, Edasil kleimineralen, Aegir Zeeschelpenkalk kunnen op het weiland worden toegepast. Daarnaast kan het gebruik van Microferm de vertering van mest op het weiland helpen stimuleren. Ook leidt het gebruik van de Effectieve Micro-organismen naar een (her)activatie van het bodemleven.
Richtlijnen voor onderhoudsdosering:
• Vulkamin granulaat: 300 kg per hectare
• Edasil Kleimineralen: 300 kg per hectare
• Ostrea Zeeschelpenkalk: 500 kg per hectare per 3 jaar
• Microferm: 100 liter per hectare per jaar opgesplitst in verschillende behandelingen (20 liter Microferm per behandeling verdund in 500 – 1000 liter water)

 

VOEDING
EM-Keramiekpijpjes / waterfilter
Stilstaand water gaat snel onaangenaam ruiken. Dit is ook het geval bij het drinkwater van dieren. Het gebruik van de EM keramiek pijpjes/ filter helpt het water langer dynamisch te houden, waardoor het langer vers en lekker blijft.

 

Himalaya Liksteen (Himalayazoutblokken van 4 à 5 kg)
Himalayazout is de ideale, pure zoutbron voor uw dier. Het bevat in haar natuurlijke vorm een veelvoud aan mineralen en sporenelementen. Deze kunnen zeer goed worden opgenomen en helpen het lichaam te ontgiften. Tegelijkertijd worden de reserves aan mineralen en sporenelementen aangevuld.

 

Dit is een gefermenteerd voederadditief op basis van Effectieve Micro-organismen gefermenteerde tarwezemelen. In tegenstelling tot gedroogde probiotica bevat Syn-vital nog levende micro-organismen en hun stofwisselingsproducten; antioxidanten en andere bioactieve stoffen. Het zijn deze stoffen die een positieve bijdrage leveren tot de opname en verteringsprocessen en daardoor als gezondheid bevorderend worden gezien.
Dosering: 15 – 25 gram per kleinvee (schaap of geit) per dag

 

Proferm is een ideale aanvulling op het dagelijkse voeder van eenmagigen (herbivoren). Het ontstaat door de gecontroleerde fermentatie van speltzemelen door Effectieve Micro-organismen. De combinatie van pre- en probiotica in levende vorm zorgt ervoor dat er heel wat interessante stofwisselingsproducten in Proferm aanwezig zijn; antioxidanten, organische zuren en andere bio- actieve stoffen. Deze zorgen ervoor dat er naast een verhoogde voederopname en –verteerbaarheid ook een verhoogde smakelijkheid van het voeder optreedt. De algemene conditie en weerbaarheid van het dier nemen toe alsook wordt de darmflora versterkt.
Dosering: 50 gram per paard per dag

 

VERZORGING HUID EN HOEF

 

Prominent gel is 100% natuurlijke gel met EM voor paarden en helpt de flora op de hoef te versterken. Een bezetting met een goede microflora helpt zaken als rotstraal en andere hoefproblemen te voorkomen.

 

Prominant spray is 100% natuurlijke spray met EM voor paarden en helpt de huidflora te versterken. Het sprayen van Effectieve Micro-organismen over de vacht kan het ontwikkelen van tal van huidproblemen helpen voorkomen. In de winterperiode bijvoorbeeld uw paard onder deken geregeld ‘behandelen’ is zeker een aanrader!

STAL

 

Het gebruik van Effectieve Micro-organismen in de stal heeft tal van voordelen. Zo wordt de mest in de stal voorverteerd en gaat deze niet rotten. Op deze manier maak je komaf met geur overlast en de daarbij horende vliegen in de zomer. Ook het stalklimaat wordt in een goede richting gestuurd waardoor de kans op infecties daalt.
Dosering: 1 liter Microferm per m² per jaar of wekelijks 2 à 3 maal 1,5 liter oplossing (5/100) vernevel over de bodem van de stal (9 m²)

 

Vulkaminmeel
Vulkamin is een oergesteentemeel van vulkanische oorsprong. Het diabaas basaltmeel is een 100 % natuurlijk product met een groot absorberend vermogen, rijk aan mineralen en spoorelementen. Vulkamin is uitermate geschikt als strooimiddel in de stal. Vulkamin bindt ammoniak waardoor de geuroverlast in de stal sterk daalt en de leefomgeving verbetert. Wanneer
Vulkamin via de mest op de bodem terecht komt wordt de bodem verrijkt met mineralen en spoorelementen.
Dosering: 2 x 0,75 kg per 9 m² per week

 

MEST

Mest van bijvoorbeeld paarden is zeer geschikt om Bokashi van te maken. Hierover leest u meer in onze uitgebreide brochure Equibiome over paarden.