Over een kleine potstal op school…

Op basisschool Matthijsje lopen er niet alleen kinderen rond. Op de school bij de Drents-Friese grens worden namelijk ook een aantal dieren gehouden. Naast (goud)vissen zijn er ook kippen, konijnen en geiten. Elke ochtend worden de dieren gevoerd en verzorgd door een groepje leerlingen met een ouder.

Het kleine binnenverblijf voor de twee geiten werd regelmatig geleegd, schoongemaakt en opnieuw voorzien van een laagje stro. Dat was best wel veel werk. Het afval kon niet gescheiden afgevoerd worden en moest bij het zogenaamde bedrijfsafval gevoegd worden. De school wilde hier graag een duurzamere oplossing voor.

Bekijk de film!

Afgelopen jaar is er proef gedraaid met het potstalsysteem van Agriton. Het stro blijft liggen en wordt behandeld met Microferm en Vulkamin. Microferm wordt twee keer week over het stro verneveld. Het bevat effectieve micro-organismen die schadelijk bacteriën geen kans geven en een goede balans stimuleert. Op de natte plekken wordt Vulkamin oergesteentemeel verdeeld. Dit bindt direct de nare geurtjes en voorkomt vliegen.
Regelmatig wordt er een nieuwe laag stro aangebracht. De geiten trappen het stro aan en het de stal blijft fris ruiken! Op deze manier hoeft de potstal maar een paar keer per jaar leeggehaald en ververst te worden.

De resten uit de potstal is zeer geschikt om met bijv. maaisel Bokashi van te maken. Lees hier meer hierover. Heeft u zelf dieren of een kinderboerderij? Begin ook met het potstalsysteem met Microferm en Vulkamin!

Dit vind je misschien ook leuk...