Opbrengstverschil biologisch en conventioneel kleiner dan tot dusver aangenomen

Biologische landbouw kan wel degelijk concurreren met de conventionele teeltmethoden. De opbrengst van bio-landbouw ligt weliswaar lager dan die van de conventionele landbouw, maar het verschil is beduidend kleiner dan tot dusver is aangenomen. Dit blijkt uit een groot onderzoek van de University of California, Berkeley.

De Amerikaanse universiteit heeft een systematisch overzicht opgesteld van meer dan 100 vergelijkende studies van biologische en conventionele landbouw. Hieruit blijkt dat de gewasopbrengsten van de biologische landbouw hoger zijn dan eerder gedacht. Volgens de onderzoekers zijn er zeker nog mogelijkheden om het gat in de productiviteit tussen biologische gewassen en conventionele landbouw nog verder te doen krimpen.

De onderzoekers voerden een meta-analyse uit op basis van 115 studies – een dataset die 3 keer groter is dan eerder gepubliceerd werk – waarin de biologische en gangbare landbouw vergeleken wordt. De onderzoekers concluderen dat de biologische rendementen gemiddeld ongeveer 19,2% lager liggen dan conventioneel, een kleiner verschil dan in eerdere ramingen.

Ze wezen er verder op dat de beschikbare studies vaak bevooroordeeld zijn in het voordeel van de conventionele landbouw, waardoor de kans bestaat dat het opbrengstverschil onterecht hoger in wordt geschat. De onderzoekers zijn van mening dat het opbrengstverschil nog verder verkleind kan worden door de methoden die in de biologische landbouw gebruikt worden om de productiviteit te optimaliseren. Het telen van verschillende gewassen op één veld en gewasrotatie kan het verschil zelfs reduceren tot respectievelijk 9 en 8%.

De opbrengsten zijn ook afhankelijk van het soort gewas dat geteeld wordt, vonden de onderzoekers. Er waren geen significante verschillen in de opbrengst tussen biologisch en conventioneel geteelde peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen. Zie voor meer informatie de site van de University of California, Berkeley. Bron: Bionext, 11/12/14

 

Essentieel binnen een biologische en de gangbare landbouw is de bodemvruchtbaarheid. Als die optimaal is dan kun je spreken van een duurzame landbouw. Voor zowel de biologische en gangbare agrariërs is daar daar nog winst te boeken.

Dit vind je misschien ook leuk...