Maaisel Berg en Dalse bermen wordt bokashi

Gemeente Berg en Dal laat zich adviseren door Philippe van der Grinten van Provinos (r). Philippe is naast Agriton-dealer ook van onze enthousiaste EMbassadeurs.

Het maaisel wordt omgezet tot een bodemverbeteraar. © Bert Beelen

BERG EN DAL – Het maaisel van de bermen in de gemeente Berg en Dal wordt voortaan verwerkt tot bokashi, een bodemverbeteringsproduct. De pilot duurt minstens een jaar. Het Japanse bokashi betekent ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Berg en Dal wil naast bodemverbetering ook de natuur een handje helpen met dit ecologisch maaibeleid.

De bedoeling is dat bloemen en planten door het afvoeren van het maaisel de ruimte krijgen in de bermen, waardoor weer insecten, vlinders en vogels worden aangetrokken. De bermen in Berg en Dal zijn de afgelopen weken gemaaid. Het maaisel is afgevoerd en op hopen verzameld bij een zes deelnemende agrariërs in Groesbeek en de Ooijpolder. De eerste hoop, zo’n 50 ton, ligt inmiddels op de akker van Leon Beijer op Klein Amerika. Het dampende maaisel wordt ontdaan van het laatste zwerfvuil. Het grootste deel is er als het goed is al uit, daarvoor trok de gemeente al 10.000 euro uit.

Zeeschelpen 
Na het uitrollen van het maaisel worden er zeeschelpenkalk, kleimineralen en Microferm aan toegevoegd. Bart Willers van de Ploegdriever, coördinator van de project, is enthousiast. ,,We moeten even kijken hoe het loopt. In het najaar gaan we weer maaien en daarna gebruiken we nog eens bladeren om tot bokashi te verwerken. Door ervaring zal duidelijk worden hoeveel maaisel en hoeveel hulpstoffen we nodig om tot het beste resultaat te komen.”
De Ploegdriever had volgens Willers binnen no time agrariërs gevonden die er wel oren naar hadden een deel van hun land ter beschikking te stellen voor de pilot. ,,Je ziet dat het zand hier een gebrek aan organische stof heeft. Met bokashi wordt water beter geïnfiltreerd en langer vast gehouden. De wortels groeien dan beter en je hebt bij droogte minder last van ziektes.”
De bokashi is overigens pas over 10 weken klaar. Dan zou het voldoende moeten zijn om de bodem van zo’n 4 á 5 hectare mee te verbeteren. ,,Je hebt zo’n 15 ton per hectare nodig.”

Geld
Eerder bleef maaisel liggen, werd het gecomposteerd of afgevoerd naar de afvalverwerking. Met het geld dat de gemeente daar normaal gesproken aan kwijt was, wordt nu dit nieuwe project bekostigd. De uitgaven zijn bij verwerking tot bokashi en ‘ouderwets’ composteren nagenoeg gelijk, aldus de gemeente.
Het gebruik van bokashi past in het duurzame beleid van Berg en Dal, die wil werken aan klimaatverbetering. Zo hoeft er niet gecomposteerd of verbrand te worden en zou de bodem na herstel beter bestand moeten zijn tegen droogte. Daardoor zou er niet meer gesproeid hoeven te worden. De bermen hoeven op hun beurt minder gemaaid te worden, omdat gras minder snel uit zal schieten, is de verwachting.

Bron: De Gelderlander | Colette Beckers

Dit vind je misschien ook leuk...