Hof van d’n Toekomst | Uden

De werkgroep Permacultuur is een werkgroep van IVN afd. Uden. IVN heeft als doel: natuureducatie en duurzaamheid. Permacultuur is een op duurzaamheid gerichte vorm van land- en tuinbouw, waarbij niet geploegd wordt en er geen kunstmest en landbouwgift worden gebruikt. De bodem wordt van voedingsstoffen voorzien door een mulchlaag. Er worden meerdere gewassen naast elkaar geteeld, die elkaar gunstig beïnvloeden. Door deze werkwijze wordt het bodemleven niet verstoord en treden er slechts zelden ziekten op.

De taakomschrijving van de werkgroep Permacultuur past geheel binnen de doelen van IVN. Natuureducatie betekent: leren kijken (onderzoek) en kennis overdragen. Duurzaamheid: Permacultuur is een duurzame vorm van land- en tuinbouw, waarbij er naar gestreefd wordt een gezonde aarde achter te laten voor volgende generaties. Werkgroep Permacultuur is een initiatief, dat is voortgekomen uit Project Udenaardetoekomst van de Gemeente Uden met als motto: Groen, Gezond, Gastvrij en Gezellig.

De Permacultuur kent bijzondere technieken om ongewenste onkruidvorming te voorkomen en plaagdieren af te weren. En ook technieken om een goede opbrengst te krijgen. Daar willen ze op D’n Hof samen naar op zoek gaan en mee gaan experimenteren. Zo is een verwilderd stuk land leeggeruimd en omgeploegd. Het plan is om hier volgend jaar een gorntentuin aan te leggen. Onlangs is op het stuk grond Bokashi, kleimineralen, zeeschelpenkalk en oergesteentemeel aangebracht. Dit is vervolgens met karton, stro en aarde bedekt. Dit blijft komende tijd bedekt zodat de bodem tijd krijgt om zich te herstellen. Hof van d’n Toekomst heeft hierover een film gemaakt. Ook ziet u een simpele (maar briljante) oplossing voor het gelijmatig strooien van de klei en kalk.

D’n Hof van de Toekomst
Hoevenseweg 3a
5403 PA UDEN

dnhofvandetoekomst.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.