Hoe bescherm ik mijn buxus?

 

Foto: Esveld.nl

Hoe kun je je buxus beschermen tegen schadelijke schimmels? Door met een natuurlijk systeem de weerstand van de Buxus te verhogen. Zo wordt het meer weerbaar tegen ongewenste schimmels als cylindrocladium buxicola en Volutella buxi.

Planten die (nog) niet ziek zijn of een beginnende aantasting hebben, kun je helpen met het opbouwen van een goede weerstand. Hoe ga je te werk?

  1. Het is erg belangrijk het afgevallen blad elke keer verwijderen! Want daar zitten de sporen van de schimmel in. Bij regen spatten deze sporen omhoog weer op het blad. Reinig ook de heggeschaar met kokendheet water. Herbesmetting moet voorkomen worden.
  2. Graaf rondom de stammetjes Bokashi in de grond. Dit kan zelfgemaakt worden of is kant-en-klaar verkrijgbaar).
  3. Vóór elke regenbui de buxus sproeien met Microferm (1/100 verdund met water) eventueel met 0,1% Guard. Guard maakt dat Microferm blijft plakken op het gladde blad.

Ga ook een aantal keer spuiten of sproeien in mei en september. Bij een lichte aantasting kan spuiten in een hogere concentratie de kwaal terugdringen. Preventief spuiten heeft echter de voorkeur.

Volkskrant

De Volkskrant heeft onlangs een artikel geschreven over de buxus en hoe je de ongewenste schimmels met onze EM kunt weren.

Dit vind je misschien ook leuk...