Goede bacteriën houden Kinderdagverblijf KiekdeKoe schoon

Rianne Lensink in de grote tuin van KiekdeKoe (foto KiekdeKoe)

De microbiële allesreiniger Wipe&Clean wordt steeds bekender als reiniger voor alles, maar vooral als reiniger met een gezond doel. Kinderdagverblijf KiekdeKoe in het Gelderse Aalten heeft de smaak te pakken. Eigenaar, Rianne Lensink: ‘Het voelt goed om met dit product bij te dragen aan een gezond milieu en een veilige werk- en leefomgeving voor de kinderen en medewerkers.’

Als we aankomen op het boerenerf van familie Lensink parkeren we de auto bij het bord ‘KiekdeKoe’, een agrarisch kinderdagverblijf op het erf van de boerderij. Johnny Lensink is melkveehouder en zijn vrouw Rianne Lensink leidinggevende van de Agrarische Kinderopvang KiekdeKoe.
De eerste zomerse zonnestralen belichten een Gelderse boerderij op een keurig opgeruimd erf. Het is meteen duidelijk dat orde en netheid bij deze familie hoog in het vaandel staan.

Van modder zijn ze bij KiekdeKoe trouwens niet vies, daar heeft Rianne een duidelijke visie over. ‘We gaan zoveel als mogelijk naar buiten. De schoenen gaan dan uit, voor alle kinderen zijn laarzen en overalls aanwezig. ’Rollebollen, nat worden en in de modder spelen; het kan allemaal. Na het buitenspelen verkleden de kinderen zich in het halletje. Daar kunnen ze de laarzen met sloffen verruilen. Zo scheiden we buiten met binnen.

Buiten spelen goed voor weerstand
Een kinderdagverblijf op een boerderij zorgt voor verhoogde hygiëne-maatregelen. Rianne: ‘Kinderdagverblijven zijn verplicht zich te houden aan een landelijk opgestelde hygiëne-code bedoeld om overdracht van ziektes te voorkomen. Vanuit de grondgedachte dat desinfecteren, het doden van alle microbiologie hygiënisch is. Veiligheid van het kind staat bij alles voorop.’ Waarom jezelf dan zo moeilijk maken met kinderopvang op de boerderij, waar alles in het teken staat van vies worden? ‘Ik begrijp de vraag. Maar een beetje vies, of helemaal vies; beide keren moet geboend worden. En vies worden is juist een onderdeel van de visie. Ze bieden de mogelijkheid het boerenbuitenleven te ervaren. Spelenderwijs. Niks moet, het mag; kalfjes voeren, koeien kijken in de stal, lammetjes aaien, bij de melkrobot gluren. Of gewoon buiten spelen op de speelweide met voorzieningen voor elk seizoen. Rianne: ‘Het contact met dier en de natuur draagt bij aan de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van het kind. En dus ook aan de weerstand.’

Meehelpen in de stal (foto KiekdeKoe)

Ontsmetten of versterken?
De man van Rianne boert al jaren volgens de kringloopgedachte en werkt met producten die dat ondersteunen. Rianne: ‘Johnny streeft naar een minimaal gebruik van antibiotica. Dat kan door hoog in te zetten op preventie. Door met de natuur mee te werken en te zorgen dat een dier goed gedijd. Net als ik dat doe met de kinderen hier. Je denkt daarom na over keuzes als voeding, klimaat en hygiëne.’
Zo kwam Rianne in contact met het schoonmaakproduct Wipe&Clean dat werkt op basis van microbiologie. Veel reguliere schoonmaakmiddelen zijn niet milieuvriendelijk en worden dagelijks door het riool weggespoeld. Rianne: ‘Maar ik wist ook niet hoe het anders moest, zonder de veiligheidscode te negeren. Een deskundige legde mij uit: Niet door alles te doden, maar juist door de goede bacteriën te behouden en te stimuleren. Voor mij viel toen het kwartje.

Drie keer per week komt de schoonmaker alles een grondige beurt geven, met hulp van Wipe&Clean. Tussendoor boent het personeel de toiletten, de tafels en meubels en gaat de dweil dagelijks over de vloer. Allemaal met Wipe&Clean. Rianne: ‘De ramen worden opvallend makkelijk schoon. De dieren trekken hier veel vliegen aan waardoor ramen vaak met hun poep zijn vervuild. Wipe&Clean verwijdert dat moeiteloos.’

Het concept van dit product spreekt Rianne aan en past bij de missie ‘samenwerken met de natuur’. Wipe&Clean is 100% natuurlijk, maakt goed schoon en draagt bij aan een gezond milieu. Goede bacteriën houden de ziekmakers in toom. Zo werk je constructief, in plaats van destructief. Je laat bij het schoonmaken een soort van beschermlaag achter. Rianne: ‘Het doet mij denken aan de werking van probiotica. Je darmflora wordt door gebruik van antibiotica verstoord. Gezonde bacteriën brengen met probiotica weer balans en weerstand. Zo ben ik ook erg benieuwd of het gebruik van Wipe&Clean effect heeft op de weerstandverhoging binnen het team en bij de kinderen. De eerste ervaringen zijn positief. En de keus voor een veilig en gezond schoonmaakproduct geeft daarnaast een goed gevoel.

Rianne werkt verder aan haar milieuvriendelijke en biologische droom die ze samen met haar man koestert; kringloopgericht leven en werken met minimaal gebruik van chemische producten. Wipe&Clean draagt daar aan bij. Waarbij Rianne terloops laat vallen dat ze tegenwoordig ook bespaart op schoonmaakkosten.

Dit vind je misschien ook leuk...