‘Gft-afval heb ik helemaal niet omdat ik er bokashi van maak’

Arend Joosten bij zijn ‘bokashi-kliko’ die hij gebruikt om van afval compost te maken. Zijn groene kliko hoeft hij daarom nooit aan de weg te zetten. © Van Assendelft

UDEN – Mopperen over vieze kliko’s of buren die veel troep maken is van alle tijden. Maar eigenlijk zijn burgers best tevreden over het scheiden van afval en de inzet van de gemeente. Alleen dat vele plastic blijft wel een dingetje. 

‘Minder afval, maar hoe?’ Onder die noemer deed Brabants Dagblad een oproep aan de lezers om hun ervaringen te delen over het scheiden van afval. Dat leverde een bonte verzameling reacties op met zoals zo vaak een enkele mopperaar maar verder vooral positieve ervaringen en adviezen. Als slot van de reeks verhalen over afval een greep uit alle mails met van alles over bak en zak.

Arend Joosten: ,,Bij mij komt de grijze kliko maar een paar keer per jaar aan de straat, de groene zelfs helemaal niet. Ik zie het als een leuke hobby om zo min mogelijk afval te produceren. Alles wordt bij ons zorgvuldig gescheiden en ik ga regelmatig naar de milieustraat. Gft-afval heb ik helemaal niet omdat ik er bokashi van maak. Dat is een Japanse techniek waarbij je al het groenafval en etensresten fermenteert, net zoals dat met zuurkool gaat.”

,, In de handel zijn daar aparte bakken voor maar ik heb daar zelf twee kliko’s voor omgebouwd. Alles gaat erin en dan doe je er een mengsel van bacteriën, gisten en schimmels bij. Goed aanstampen en dan laat ik het zeker een maand staan. Je hebt geen last van stank of maden want er komt amper zuurstof bij. De bokashi gebruik ik als compost voor de bloemen en in mijn groentetuin. Dat groeit allemaal prima, het is verrekte goed spul.”

Lees hier de rest van het artikel.

Bron: Brabants Dagblad

Dit vind je misschien ook leuk...