Gemeente Leeuwarden maakt van bladeren Bokashi

De Buitendienst, locatie Kelvinstraat, is vorig jaar gestart met een nieuwe proef: bladeren verzamelen, opslaan en verwerken tot Bokashi. Dat is een Japans woord voor goed gefermenteerd organisch ‘afval’.

Aan de bladeren wordt water, Microferm, zeeschelpenkalk en kleimineralen toegevoegd. Met een baggingmachine wordt het in een grote plastic zak geperst en afgesloten waardoor er geen zuurstof bij komt. Na ongeveer tien weken fermenteren is het Bokashi geworden en is het klaar om uit te rijden in de plantvakken. Dat wordt op dit moment gemeente breed gedaan. Voorheen werden de bladeren opgeruimd en afgevoerd als ‘afval’ naar een groenververwerker. Maar liefst 100m3 bladeren lag er opgeslagen op de Kelvinstraat. Eind november is gestart met het verwerken van de bladeren. Belangrijk is dat de bladeren vrij zijn van afval. Gilberto Squizzato kwam met het idee. Voorman Koop Bakker kreeg de opdracht om het project in gang te zetten.

Bekijk ook de film met Gilberto Squizzato over Bokashi door gemeente Leeuwarden.

‘Bokashi kent vele voordelen. Naast dat je je eigen afval hergebruikt en dus minder kosten hebt voor het afvoeren, is Bokashi een belangrijke voedingsbron’, aldus Gilberto. ‘In Bokashi vormen zich nieuwe vitaminen, enzymen en antioxidanten die de bodem voeden en dus de bodemstructuur verbeteren. De groei van negatieve bacteriën en schimmels wordt voorkomen. Daarnaast scheelt het schoffelwerk omdat onkruid minder kans krijgt. Bokashi is pH neutraal en dus geschikt voor alle plantsoenen.’ Het verdelen van de Bokashi over de plantsoenen is half maart gestart. ‘Met de hand wordt een dikke laag van circa 10-20 centimeter over de plantvakken verdeeld’, vervolgt Gilberto. ‘Het is belangrijk dat het plantvak van te voren schoon is en vrij van onkruid. De komende weken gaan we de plantvakken monitoren en kijken wat voor effect het heeft. Als de proef slaagt zullen we meer bladeren opslaan, ook op de Orionweg, en verwerken tot Bokashi.

Bron: Gemeente Leeuwarden

Dit vind je misschien ook leuk...