Gefermenteerde koffiedik als veevoer in Japan

De koeien die de melk produceren voor koffiegigant Starbucks in Japan, worden deels gevoerd met gefermenteerd koffiedik. Voor koffieketen Starbucks is het koffiedik een belangrijke afvalstroom, met een hoge energetische waarde die moeilijk is her te gebruiken. In de VS kunnen klanten de koffiedik gebruiken als meststof voor hun eigen tuin. In Japan wordt het restproduct sinds kort bewerkt voor het gebruik als veevoer.

Lager celgetal

De bewerkingstechniek voor het fermenteren van het koffiedik is uitgevonden door contactlenzenfabrikant Menicon. Zij ontdekten de techniek bij hun onderzoek naar nieuwe materialen voor contactlenzen. Samen met de Diergeneeskundige Afdeling van de Azabu Universiteit ontwikkelden Starbucks en Menicon het nieuwe veevoer.
Het product is lang houdbaar en zorgt bovendien voor een lager celgetal in de geproduceerde melk. Met het nieuwe veevoer wordt een deel van de koeien gevoerd die de melk voor Starbucks leveren.

Milieuwinst

De afvalstroom van Starbucks wordt rondom Tokio ingezameld via de koelvrachtwagens die de filialen bevoorraden. Op deze manier hoeven deze vrachtwagens niet leeg terug te rijden, ook een belangrijke milieuwinst. Starbucks is (nog) niet van plan het concept buiten Japan uit rollen.

 

Bron: Veeteelt

Dit vind je misschien ook leuk...