EMbassadeur is Bokashi expert

Philippe van der Grinten met Bokashi

Kiempunt Limburg verbindt en inspireert professionals in agrofood die samen willen innoveren op Limburgse bodem. Dit netwerk is de voedingsbodem voor groei in het agrofoodlandschap van Limburg. Onlangs hebben zij onze EMbassadeur Philippe van der Grinten geïnterviewd:

Philippe van der Grinten adviseert, begeleidt en verbindt groenbeheerders en agrariërs om met Bokashi groenstromen te benutten voor goed bodembeheer. Daarnaast begeleidt hij samen met zijn partner Judith van Andel ruim 30 schapenhouders in Nederland en België die hun kuddes inzetten voor natuurbeheer onder de naam Provinos.
Doel is een meer natuurlijke landbouw, met goed bodembeheer als basis.

Hoe ben jij bezig met innovatie?

Een belangrijke innovatie is Bokashi. Bokashi is een relatief nieuw en onbekend proces, waarbij gebruik gemaakt wordt van een eeuwenoude techniek, namelijk ‘fermentatie’. Door het fermenteren onder zuurstofloze omstandigheden voorkom je veel uitstoot van COen maak je bovendien een bodemverbeteraar van hoge kwaliteit.
Een gezonde bodem is de basis van een gezonde leefomgeving, gezonde voeding en een hoge biodiversiteit. Bovendien biedt de bodem een prachtige kans om klimaatveranderingen zoals droogte of wateroverlast op te vangen. Meer organische stof in de bodem is daarbij de spil. Veel of bijna alle organische reststromen kunnen verwerkt worden tot Bokashi en in Nederland zijn er veel en grote stromen groenresten beschikbaar voor dit doel. Het maken van Bokashi is niet moeilijk, maar omdat het proces nog relatief nieuw is behoeft het wel aandacht, begeleiding en doorzettingsvermogen.

Lees het hele artikel op Kiempunt Limburg

Dit vind je misschien ook leuk...