Een schone vijver met EM

Met het prachtige warme lenteweer stijgt ook de temperatuur van het vijverwater en wordt de groei van micro-organismen geactiveerd. Om een goede waterkwaliteit te bevorderen en de planten te voorzien van de noodzakelijke voedingsstoffen kunt u verschillende dingen doen.

Om het natuurlijk evenwicht van het water te bevorderen kunt u Microferm verdelen. De Effectieve Micro-organismen in Microferm helpen bij de omzetting van organisch materiaal (bodemslib, uitscheiding van vissen) naar voedingstoffen voor de vijverplanten en voorkomen zo rotting.
In vijvers met een zwak microbieel klimaat worden de geproduceerde tussenproducten (ammoniak en nitriet) traag omgezet. Het is van groot belang dat deze stoffen in lage concentratie voorkomen. Ammoniak en nitriet hebben namelijk een negatieve invloed op de gezondheid van vissen.
Met Microferm voegt u gezonde micro-organismen toe aan uw vijver. Ammoniak en nitriet worden zo sneller geneutraliseerd en het gevormde nitraat dat als eindproduct ontstaat, blijkt een ideale voedingsbron voor vijverplanten. Er ontstaat een biologisch evenwicht waardoor de waterkwaliteit verbeterd wordt.

Bokashi vijverballen

Veel slib op de bodem werkt negatief op de waterkwaliteit. Maak daarom regelmatig gebruik van de Bokashi-vijverballen. Deze speciale gefermenteerde ballen bevorderen een goede microbiële diversiteit in het vijverwater. De Bokashi-vijverballen werpt u in het water, zinken op de bodem en lossen langzaam op. De EM in de vijverballen verteren het slib en draagt bij aan het herstel van een goede balans. Bij voorkeur in het voorjaar toepassen.

Voeg daarnaast regelmatig Aegir Zeeschelpenkalk toe om de weerkaatsing van het zonlicht aan te passen.

Richtlijn:
1 liter Microferm per jaar per 1-10 m3 (met vissen 1 liter/10 m3)
1 Bokashi-vijverbal per 1 m2 bodemoppervlakte
1 kg Aegir Zeeschelpenkalk per 1 m2

Als u last heeft van algengroei in de vijver, dan kunt u ook EM Vijver toevoegen. EM Vijver bevat een hoge concentratie aan fototrofe bacteriën die in competitie treden met de algen.

TIP: Een UV lamp werkt desinfecterend en hebben dus ook een negatieve werking op de effectieve micro-organismen aanwezig in de Microferm!

Dit vind je misschien ook leuk...