Duurzame hovenier Willemstein maakt bokashi van snoeiresten

Willemstein Hoveniers is onlangs gestart met het maken van hun eigen Bokashi. Sjaak Willemstein licht toe: “Een enorme berg groenafval is door een hakselaar gegaan met behulp van een grote kraan. Het kleine bergje dat overbleef is gemengd met Effectieve Micro-organismen, Aegir Zeeschelpenkalk en Edasil Kleimineralen. Nu ligt deze berg afgedekt te wachten tot het zover is dat alle micro organismen hun werk hebben gedaan”. Deze verse Bokashi wordt per kuub verkocht, maar ook kleinere en grotere hoeveelheden zijn verkrijgbaar.

“Ik ben een groot tegenstander van kunstmest en spuiten met gif”, vertelt Sjaak. “Ik heb juist zeer goede ervaringen met biologische beheermiddelen. Zo wordt bij de aanleg van de tuin direct een bacterie- en schimmelcultuur (Effectieve micro-organismen) in de grond aangebracht. Hierdoor wordt het bodemleven geactiveerd en kunnen de planten hun voeding beter opnemen. Daardoor zijn ze sterker en minder vatbaar voor ziekten en aantastingen”.

Zaterdag 17 maart is de opening van de geheel vernieuwde informatietuin op het terrein van Willemstein hoveniers. De tuin geeft onder andere inspiratie op gebied van duurzaam hout, wateropslag, bij- en vlindervriendelijke beplanting. Je komt alles te weten over een levende en duurzame tuin.

Dat Willemstein Hoveniers met passie en professionaliteit duurzame tuinen maakt blijkt uit het feit dat zij de Zilveren en Gouden prijs hebben behaald in de categorie Duurzaamste Hovenier van Nederland 2010 en 2014. In 2018 zijn ze wederom Duurzaamste Hovenier van Nederland geworden.

Meer info op www.willemsteinhoveniers.nl en www.deduurzametuin.nl voor de webwinkel met EM producten.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...