Doe mee ! | Wereldwijde EM Bokashiballen | actie | 8 augustus

Elk jaar op 8 augustus is het Wereld EM Bokashi kleiballen dag. Over de gehele wereld worden dan in tientallen landen vele duizenden EM Bokashi kleiballen in vervuild water gegooid om het water te zuiveren, slib te verminderen en chemische vervuiling te neutraliseren.

In 2017 en in 2018 heeft de EM Vereniging i.s.m. EMwinkel.nl een oproep geplaatst voor initiatiefnemers om mee te doen. Het resultaat was ruim 400 ballen in 2017 verspreid over 8 plekken in de Nederlandse wateren en in 2018 zelfs ruim 1200! Ook dit jaar willen zij Moeder Aarde helpen met EM Bokashi Kleiballen. Kleinschalig of grootschalig: elke EM Bokashi Kleibal is een geschenk aan de natuur. Doet u dit jaar ook mee?

Hoe werkt het?
Doordat de EM Bokashi Ballen worden verspreid op de bodem van het meer, de plas, de vijver verspreiden de micro-organismen zich in de klei en het slib van de bodem en vestigen zich daar permanent. Door de aanwezigheid van de micro-organismen is er geen ruimte meer voor bijvoorbeeld blauwalg om daar te groeien, omdat het voedsel wordt voor de positieve micro-organismen. Dit proces veroorzaakt geen stank en neutraliseert alle negatieve effecten van de blauwalg.
Elk jaar dienen er weer wat EM Bokashi Ballen bij te worden gegooid om de populatie positieve micro-organismen gezond en sterk te houden. Wanneer de EM Bokashi Ballen in het water zijn gegooid, verspreidt zich rondom de ballen op de bodem het positieve micro-leven; dit verspreidt zich weer over het water waardoor het water zich herstelt.

Hoe kunt U meedoen?
Heeft u in uw omgeving ook last van blauwalg? In een vijver, sloot of plas of meer? Water waar ‘s zomers de blauwalg telkens weer de kop op steekt? Dan is een EM Bokashi Ballen dag organiseren -met straat, wijk of woonplaats- een mooie gelegenheid om zelf mee te doen aan dit wereldwijde probleem. Met de ​​EM Bokashi Ballen helpt u de natuur om zichzelf (blijvend) schoon te maken. De positieve micro-organismen in de EM Bokashi Ballen werken met zijn allen samen om het (bodem/water)-leven weer positief te krijgen*.


Meedoen – op kleine schaal
Door kant- en klare EM Bokashi Ballen te bestellen en ze in naburige slootjes, vijvertjes, parkmeertjes te gooien.

Meedoen – op grote(re) schaal?
Vooral bij lokale meertjes, plassen en recreatiegebieden is er door blauwalg beperking tot recreëren en is het zelfs gevaarlijk te vertoeven. Een burgerinitiatief starten om met vrijwilligers EM bokashi ballen in het water te gooien is een prachtige manier om met de buurt, dorp of stad bij te dragen aan schone en gezonde wateren in uw leefomgeving. U kunt bijvoorbeeld de EM Bokashi Ballen klei bestellen, gezamenlijk EM Bokashi Ballen maken en verspreiden in uw water. Na het maken van de EM Bokashi Ballen is het van belang dat de ballen minstens 3 – 4 weken “drogen” (kolonisatie van de EM micro-organismen), voordat zij het water in kunnen. Dus als dit initiatief u aanspreekt, en u zou ze ook willen gooien op 8 augustus dan is er voor het maken van de kleiballen wel haast geboden :-). Maar u kunt het natuurlijk ook op een ander moment organiseren.

Bekijk ook deze oproep van het overkoepelde organisatie EMRO Japan met films van acties over de hele wereld:

EM Bokashi kleiblok & losse EM Bokashi ballen voor een initiatiefprijs
De EMwinkel ondersteunt initiatieven voor de 8 augustus actie door de EM Bokashi kleiblokken of losse EM Bokashi ballen voor een ‘initiatief’-prijs aan te bieden. Met elk blok kunnen bijna 100 kleiballen gekneed worden. Let wel op dat de ballen minstens 3 – 4 weken moeten rijpen voor optimale werking!

Spreekt het u aan om in uw woonplaats ook een dergelijke actie te houden, neem dan contact met op met de EM Vereniging. Zij kunnen u dan verder informeren en steunen bij uw initiatief!

Contact
Meer weten? Neem contact op met Sattwa Valk van de EM Vereniging Nederland.
info@emvereniging.nl
www.emvereniging.nl

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...