Doe mee met de Bokashi challenge in Venlo!

Venlo Bokashi is een platform om inwoners van Venlo te bewegen anders met hun organisch afval om te gaan. Eén van de initiatiefnemer en EMbassadeur Philippe van der Grinten licht toe: “We willen mensen prikkelen om meer te doen met hun etensresten. We nodigen inwoners van Venlo uit om met elkaar een half jaar hun etensresten te gaan fermenteren met de Bokashi-keukenemmer. We stellen voor alle inwoners van Venlo een gratis starterspakket beschikbaar. Maar ook mensen die niet in Venlo wonen kunnen zich aanmelden. In een starterspakket zitten twee Bokashi emmers en voldoende Bokashi starter. Het enige dat jezelf hoeft toe te voegen is je keukenafval”.

“Als je na een half jaar net zo enthousiast bent als wij kun je de emmers van ons kopen en zijn ze van jezelf. Het geld investeren we weer in een nieuwe set emmers voor een volgende enthousiasteling. Zoiets heet een roterend-fonds. Als je het na een half jaar niks vindt, lever je het pakket weer in. Die komt dan weer beschikbaar voor een volgende deelnemer”.

Bokashi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Etensresten zoals schillen, stronkjes en kliekjes, maar ook visgraten of bloemenresten zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. Alles kan, als het maar vers is.

Bokashi is een buitengewoon krachtige voedingsbron voor al je planten. Door de fermentatie wordt organisch afval omgezet in een snel verteerbare substantie die buitengewoon voedzaam is voor de bodem.

Forum

“Om de uitwisseling van ervaringen tussen Bokashi-gebruikers te bevorderen hebben wij een forum opgezet. Iedereen kan deelnemen aan het forum, zijn vragen stellen, elkaar aanvullen en zo kennis delen. Vragen die onbeantwoord blijven gaan wijzelf zo snel mogelijk beantwoorden”, vertelt Van der Grinten.

Meer info op Venlo Bokashi

Dit vind je misschien ook leuk...