De rode regenworm: ‘Het is de boer zijn beste knecht’

Rode wormen zorgen voor een goede bodemvruchtbaarheid (foto: Jeroen Onrust)
Rode wormen zorgen voor een goede bodemvruchtbaarheid (Foto: Jeroen Onrust)

Het gaat niet goed met de rode regenworm. Op het boerenland komt deze soort steeds minder voor. Volgens onderzoeker Jeroen Onrust uit Assen is dat een groot gemis. “Juist rode wormen zijn belangrijk voor de bodemvruchtbaarheid.”

Volgens Onrust heeft het verdwijnen van de rode regenworm te maken met intensief beheer van het land. “Grijze wormen kunnen prima omgaan met bijvoorbeeld bodemverstoring, maar rode wormen vinden dat lastig.”

Weerbare bodem

Rode wormen komen ‘s nachts aan de oppervlakte en brengen organisch materiaal de bodem terug in. “Ze zorgen goed voor de bodemstructuur. Als je de rode worm kwijtraakt dan moet je steeds meer doen om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden”, legt Onrust uit. “Bijvoorbeeld door kunstmest te gebruiken en te ploegen.”

Maar Onrust benadrukt dat boeren ook een stapje terug kunnen doen en de wormen het werk laten doen. “De worm is eigenlijk de boer zijn beste knecht. Die kan ervoor zorgen dat de bodem veel weerbaarder wordt.”

Hot topic

Onrust springt met zijn onderzoek in de bres voor de wormen. Tot nu toe zijn de reacties positief vanuit de landbouw. “De laatste jaren zijn wormen hot onder boeren. Er zijn ook al boeren die laten zien dat je hele goede landbouw kan bedrijven met rode wormen.”

Wil je zelf meer rode wormen in je tuin? Onrust adviseert om bladafval te laten liggen en vooral niet te gaan spitten in het voorjaar. “Laat de bodem zoveel mogelijk met rust.”

Bron: RTV Drenthe

Dit vind je misschien ook leuk...