Bokashi op duurzame markt | 26 jan | Gemeente Sint-Michielsgestel

Om inwoners en ondernemers nog bewuster te maken van duurzaamheid, organiseert Gemeente Sint-Michielsgestel op zaterdag 26 januari het duurzaamheidsevent ‘Ruimte voor morgen’. In de gemeente zijn veel leuke, duurzame initiatieven te vinden. Om je een idee te geven dat duurzaam niet ingewikkeld hoeft te zijn, vertellen een aantal inwoners hoe zij de handschoen opgepakt hebben.

Een van deze mensen is Arend Joosten. Hij is al een aantal jaren bezig met EM en Bokashi. Hieronder een leuk artikel over hoe Arend de bodem voedt:

Maak van je gft-afval een heerlijke maaltijd voor de bodem: Bokashi

Groenresten zijn goud waard, voor de bodem in dit geval. Door je gft te fermenteren creëer je een grondstof waar het bodemleven wel raad mee weet. Het bodemleven voedt zich met de gefermenteerde grondstof. De uitwerpselen van het bodemleven voedt de planten, daarmee doe je mee aan de kringlooplandbouw.

Bokashi

Bokashi maken is heel eenvoudig. Ik ben Bokashi gaan maken toen ik al enkele jaren weet had van Effectieve Micro-organismen. Dat zijn bacteriën, schimmels en gisten (EM) die met elkaar kunnen leven in zuurstofloze omstandigheden. Zorg ervoor dat alle zuurstof (lucht) uit de groenresten gestampt worden en voeg geregeld wat nieuw EM entmateriaal toe om de fermentatie gaande te houden. Met EM fermenteer je het gft tot een hapklare maaltijd voor het bodemleven.

Fermenteren vs. composteren

Fermenteren gebeurt zonder lucht en composteren met lucht. Daarin zit het grote voordeel. Fermenteren leidt tot minder verspilling. Composteren “verbrandt” ruim de helft van je gft, dat is jammer van de moeite en levert een groot aandeel in de CO2 productie. Composteren is veel arbeid want het verplicht je om vaak de composthoop te luchten.

Wat triggerde mij?

Ik wil graag promoten dat er veel meer gefermenteerd wordt, zowel bij huishoudens als in het groot bij boerderijen en de plantsoenendienst. Een belangrijke trigger is ook mijn almaar stijgende rekening voor de afvalstoffendienst. Wat als je zelf je afvalstroom kunt beteugelen en je er dus een belangrijk financieel voordeel mee behaalt?! Er is inmiddels veel kennis beschikbaar bij Wageningen UR en bij mijn samenwerkingspartner Agriton.

EMbassadeur

Zelf ben ik actief om als EMbassadeur veel aan promotie te doen bij burgers en buitenlui. Ik ben dus de ambassadeur van de micro-organismen. In het hele land zijn verschillende EMbassadeurs actief. Graag zie ik een podium bij de gemeentelijke overheid om Fermenteren onder de aandacht van de burgers te krijgen. Als je de EM technologie een beetje door hebt, zul je tot de conclusie komen dat er onnoemelijk veel mogelijkheden zijn om je leefomgeving te beschermen tegen ziekmakers. Dat kan door de goede bacteriën te gebruiken en die te vertroetelen. Je kunt er ook mee schoonmaken en je wasgoed mee behandelen. Dit alles om je welbevinden op veel fronten tegelijk in orde te maken.

Wil je zelf aan de slag?

Om gft te fermenteren zijn er speciale emmers ontwikkeld en een EM entmateriaal welke je gebruikt als starter. Deze emmers zijn beschikbaar als Bokashiset van 2 emmers. Dit zijn speciale emmers omdat je ook vocht moet kunnen aftappen. Ook dat vocht is weer uitermate geschikt om je tuin- en kamerplanten mee te verzorgen.

Heb je interesse om deel te nemen, dan kun je de emmers als set bij mij bestellen en afhalen. Ik zorg dan dat je het fermenteren onder de knie krijgt met een begrijpelijke gebruiksaanwijzing.

Markt: Zaterdag 26 januari | Beekvlietstraat 4, 5271 SM Sint-Michielsgestel

Bron: https://nieuws.sint-michielsgestel.nl/duurzaamheid/compostmeester/

 

Dit vind je misschien ook leuk...