Bokashi-keukenemmer


Met de Bokashi-keukenemmer fermenteer je je eigen keukenresten in huis. Verzamel de keukenresten in de luchtdichte emmer en bestrooi de laagjes afval met Bokashi-starter. De Effectieve Micro-organismen aanwezig in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse keukenresten fermenteren ipv rotten. Rotting en stank krijgen in dit fermentatieproces geen schijn van kans. In ruil krijg je goede voeding voor het bodemleven. Een set Bokashi-keukenemmer bestaat uit twee emmers, een stamper, opvangbakje, maatschepje en handleiding.

Hoe maak je Bokashi?

  1. Verdeel zo’n 20 ml Bokashi-Starter op de het rooster van de keukenemmer.
  2. Snij de keukenresten in stukjes tot max. 5 cm.
  3. Breng een laagje van 5 cm verse keukenresten in de emmer.
  4. Verdeel 40 ml Bokashi-Starter op de keukenresten.
  5. Druk de keukenresten stevig aan.
  6. Sluit de Bokashi-keukenemmer goed af met het deksel.
  7. Herhaal dit proces tot de emmer vol is.
  8. Tap dagelijks het verzamelde sap af. Het kan een week of langer duren voordat het eerste vocht afgetapt kan worden.
  9. Laat minstens 2 weken fermenteren.
  10. De Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft. De keukenresten zijn nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.


Wat te doen met het Bokashisap?

Het afgetapte Bokashisap is ideaal als plantenvoeding en enten van het bodemleven voor tuinplanten. Het is rijk aan goede micro-organismen,  nutriënten en alle nuttige stoffen die vrijkomen bij het fermentatieproces.
Verdun het Bokashisap 1/100 met water. Het afgetapte sap kun je het beste meteen gebruiken.
In het toilet/afvoerbuizen werkt het tevens als een natuurlijke reiniger en voorkomt verstopping.

Lees hier meer over het verwerken in de bodem