Bokashi info-avond | Welkoop Hengelo (ov) | 25 feb

Maandag 25 februari organiseert EM Verkooppunt Welkoop Hengelo een Boerenkoopavond. Dit keer uitgebreid aandacht voor Bokashi. Deze avond is niet alleen bedoeld voor (moes)tuinierders, boeren en hoveniers, ook bedrijven, gemeenten en waterschappen zijn van harte welkom!

Wat is Bokashi?

Bokashi is een milieuvriendelijke methode om organisch (rest)materiaal te fermenteren en toe te passen als effectieve bodemverbeteraar. Bokashi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’, dat met behoud van alle energie, terug wordt gegeven aan de bodem.

Het is een kringloopconcept met als doel de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bio-actieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica, groeihormonen, vitamines en aminozuren.

Bokashi ontstaat met hulp van Effectieve Micro-organismen, oftewel EM, ontwikkeld door Prof. Dr. Teruo Higa in Japan. Sinds 35 jaar gemeengoed in meer dan 150 landen, wereldwijd.

Werkwijze en toevoegingen

Bokashi kan van élk type vers organisch materiaal worden gemaakt. Voor huis & tuin kun je denken aan etensresten, resten van de (moes)tuin), bladeren en snoeiafval. Met de Bokashi-keukenemmer of – container worden de resten gefermenteerd met Bokashi-starter.

Voor grootschaliger Bokashi zijn ook geschikt: (drijf)mest, mislukte graskuil of aardappelafval, riet, bladeren, houtsnippers, maar ook aan reststromen van kwekerij en het openbaar groen. De resten worden vermengd met Microferm, Aegir Zeeschelpenkalk en Edasil Kleimineralen. Hiermee wordt de fermentatie (anaerobe proces) en kwaliteit van het eindproduct gewaarborgd. Alles wordt gemengd en minimaal 8 weken luchtdicht afgesloten. De organische resten zijn na 8 weken omgezet in waardevolle gefermenteerde bodemvoeding die met de meststrooier uitgereden wordt.

Welkom!

Kom langs om meer te weten over deze duurzame en milieuvriendelijk bodemverbeteraar!

Welkoop | Wegtersweg 28A, Hengelo

25 feb | 18-21 uur

 

Dit vind je misschien ook leuk...