Hoe maak ik zelf Bokashi?

Met de Bokashi-keukenemmer fermenteer je je eigen keukenresten in huis. Door keukenresten te mengen met Bokashi-starter en afgesloten in de keukenemmer te bewaren, ontstaat er waardevol organisch materiaal. De Effectieve Micro-organismen aanwezig in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse keukenresten fermenteren ipv rotten. Rotting en stank krijgen in dit fermentatieproces geen schijn van kans. In ruil krijg je goede voeding voor het bodemleven.

Werkwijze
1. Snij de keukenresten in stukjes van maximaal 5 x 5cm.
2. Verdeel een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de het rooster van de keukenemmer.
3. Breng een laag van verse keukenresten in de emmer.
4. Verdeel opnieuw een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de keukenresten.
5. Druk de keukenresten stevig aan.
6. Sluit de Bokashi-keukenemmer goed af met het deksel.
7. Herhaal dit proces tot de emmer vol is.
8. Tap dagelijks het verzamelde sap af. Het kan een week duren voordat het eerste vocht afgetapt kan worden.
9. Laat minstens 2 weken fermenteren.
10. De Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft. De keukenresten zijn nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.
11. Deze kan nu rechtstreeks worden ingewerkt in de bodem van de tuin of opgeslagen worden bij de overige compost, om later in te werken.
Richtlijn over de hoeveelheid Bokashi te verwerken is: 0,5 – 1 kg Bokashi/m2 op (tot maximaal 2 kg/m2 op ‘slechte’ gronden).

Het afgetapte bokashisap kan gebruikt worden als voeding voor kamer- en tuinplanten. Verdun het Bokashi-sap 1/100 met water. Het afgetapte sap meteen gebruiken, niet bewaren. In het toilet/afvoerbuizen werkt het als een natuurlijke reiniging / ontstopper / ontgeurder.

Bokashi maken op grotere schaal

Door je eigen Groente-, Fruit- en Tuinafval te verwerken tot GFT-Bokashi lever je een bijdrage aan het hergebruik van organisch materiaal en verhoogt het organische stofgehalte en de vruchtbaarheid van eigen bodem.

Kies een combinatie van organische stoffen, met zowel een hoge als een lage C/N (koolstof /stikstof) verhouding, bv. hout/ gras. Om de microbiële diversiteit zo veel mogelijk te verhogen, wordt het aanbevolen om ten minste drie verschillende organische materialen te gebruiken.

De bereidingswijze van een Bokashihoop is als volgt:

  1. Organisch materiaal (GFT) 100 liter (volume)
  2. Mengen met 200 ml Microferm (verdunnen met water). Deze Microferm wat aanlengen met water om zo deze oplossing goed te kunnen mengen met de verschillende verse organische materialen zoals bv. gras, onkruid, gehakseld vers snoeisel, enz.
  3. De hoop in lagen opbouwen en goed aandrukken, zodat zoveel mogelijk zuurstof uit de hoop verdwijnt.
  4. Als laatste dekt u dan de hoop af met een plastic zeil. Laat dit ten minste zes tot acht weken fermenteren voor dat u het gebruikt als bodemverbeteraar.

LET WEL: de combinatie van organische stoffen wordt niet gecomposteerd, maar gefermenteerd. Dat wil zeggen dat de Microferm de hoop anaëroob (zonder zuurstof) omzet in waardevolle voeding voor bodem en planten. Het eindresultaat zal uiterlijk niet hetzelfde zijn als een gewone compost, maar is wel voorverteerd zodat de bodemorganismen deze goed kunnen benutten en er geen verliezen zijn door oxidatie.

De hoeveelheid water waarmee de Microferm wordt aangelengd hangt af van de vochtigheid van de gebruikte materialen. Het vochtgehalte van de hoop mag niet hoger zijn dan dertig procent. Dit kun je als volgt controleren. Knijp het kant en klare mengsel in de hand samen. De kluit mag niet uiteenvallen en er mag geen vocht uitsijpelen.
Vrijwel alle organische materialen zijn geschikt om voor Bokashi te gebruiken mits ze vers zijn. Als tuinliefhebber kan je, je Bokashi dus zelf tegen zeer geringe kosten maken.