Alle etensresten op Taribush Kuna festival gefermenteerd tot bokashi

Komende weekend is er weer het Taribush Kuna Festival in het bosrijke Dwingeloo (Dr.). Het festival staat helemaal in het teken van muziek, theater, workshops, lekker eten en kunst. Dagelijks komen er een paar duizend bezoekers op dit evenement af. Het festival is een plek waar mensen hun passie met een groter publiek willen delen. Er zijn door het Taribush Kuna vele kruisverbanden ontstaan en dat is mooi. Maar het belangrijkste van ons Festival is dat iedereen komt omdat ze onderdeel willen zijn van gezelligheid en de fijne sfeer: “Kuna dat zijn we met elkaar”. De volledige organisatie van het festival gebeurt op non-profitbasis en wordt gedaan door vrijwilligers.

Marc van der Zalm van Marc-o-biotica één van die vrijwilligers. Hij heeft in het Friese Hemrik aan huis een EM proeftuin. Doel van deze proeftuin is de vele praktische toepassingen van EM uit te proberen en te vertalen naar simpele handleidingen, recepten en tips voor het werken met EM. ‘In de proeftuin experimenteer ik met bokashi, fermenteren, composttoilet, EM als bladvoeding, insectenverdrijving, kiemkracht bevordering, stekken met EM, vitaal water voor planten en nog veel meer”, licht Marc toe. “Sinds een paar jaar help ik mee op het Kuna festival en kook ik elke dag voor zo’n 40 – 60 vrijwilligers met biologische groenten uit eigen kwekerij. Op het festival worden alle etensresten ingezameld in Bokashikeukenemmers en -containers. Zo worden de etensresten gefermenteerd tot Bokashi en blijven van goede kwaliteit om mijn bodem in de proeftuin te voeden. Deze Bokashi wordt dan weer gebruikt om de groente en fruit voor het komend jaar op te kweken. Zo maken we de kringloop weer sluitend”.

Meer weten over Bokashi? Marc geeft elke dag om 13.00 uur een workshop op het Kuna festival:

‘Fermenteren is het nieuwe composteren. Marc legt je uit hoe je keukenafval kan fermenteren, om hier Bokashi mee te maken. En hoe deze Bokashi te gebruiken in de moestuin. Verder krijg je uitleg hoe de mens effectieve micro-organismen (probiotica) kan inzetten voor een gezondere huis, lichaam en milieu. Een Bokashi emmertje is een bijzonder emmertje dat gelijk je groente tuin en fruit afval omzet in gezonde voedingstoffen voor de planten in je tuin.’

 

Lees meer over het programma en routebeschrijving.

Donderdag 27 t/m zondag 30 juli – Lheebroek 30a in Dwingeloo


Dit vind je misschien ook leuk...