Alle Beetjes: Rijkdom in een emmer

Gevulde Bokashi keukenemmer. Foto Agriton

Een leuk artikel uit de Leeuwarder Courant over de Bokashi-keukenemmer!

‘Alle Beetjes’ is een rubriek over praktische duurzaamheid. Van geen plastic gebruiken tot je fietsbanden op spanning houden tot isolatie.

Wie: Nienke Plantinga uit Beetsterzwaag

Tip: zet je keukenafval om in bokashi. Dat bespaart afval, broeikasgas en (kunst)mest.

Waarom zou je organisch keukenafval weggooien als je er een wondermiddel voor de bodem van kunt maken? Nienke Plantinga, tuinontwerper en mede-auteur van het boek ‘Avontuurlijk tuinieren’, maakt bokashi, compost voor gevorderden.

Daar heb je een speciale afsluitbare emmer (of liever twee) voor nodig die je pasklaar koopt of zelf knutselt. Onderin zit een compartiment met een kraantje waarmee je bokashi-vocht kunt aftappen dat je verdund aan planten kunt geven. ,,Een soort natuurlijke pokon’’, noemt Plantinga het.

Ook nodig: ‘bokashi-starter’, een graanproduct met toegevoegde micro-organismen. Een zak waarmee je maanden doet kost 7 euro. Dat voeg je in de kleine beetjes toe aan elk laagje versneden groente- en fruitafval. Bijna alles kan erin, zegt Plantinga, die alleen terughoudend is met gekookt voedsel en sinaasappel- en bananenschillen, die wel heel traag vergaan.

In het zuurstofarme emmermilieu laten de micro-organismen het keukenafval fermenteren in plaats van te verrotten. De energie blijft behouden (dat scheelt broeikasgassen) en er worden nuttige elementen gevormd die het bodemleven met gejuich ontvangt.

Als Plantinga’s emmer na een week of vier vol is laat ze hem dertig dagen rusten. In de tussentijd komt die tweede emmer van pas. ,,Daarna kun je de inhoud bij beetjes in de tuin begraven als bodemvoeding. Je kunt het selectief inzetten als meststof, bijvoorbeeld in een moestuin of bij een boom of haag die het zwaar heeft.’’

Verwacht niet dat er aan het einde van de rit kruimige aarde in de emmer zit. Veel keukenresten zijn nog behoorlijk herkenbaar, al zullen ze vlot uiteenvallen. En de geur? ,,Een beetje zurig, maar ook wel heel aards.’’

Bron: Leeuwarder Courant | Cor de Boer

Dit vind je misschien ook leuk...