goed gefermenteerd organisch materiaal

De neutrale micro-organismen die in een ziektever­wekkende bodem eerst kozen voor de, tot dan toe, overheersende schadelijke micro-organismen, zullen zich nu aansluiten bij de effectieve micro-organismen van EM. Een ziekteverwekkende bodem wordt zo een ziekte-onderdrukkende bodem.

Bokashi is het Japanse  woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. De organische materialen  worden luchtdicht verpakt. Zo kan een fermentatieproces plaatsvinden waarbij  nuttige stofwisselingsproducten van micro-organismen ontstaan. Deze conserveringstechniek  behoud de energie in het product. Net als bij zuurkool krijgt de Bokashi een  hogere voedingswaarde dan met niet gefermenteerde organische stoffen.
Bokashi is  geschikt als bodemverbeteraar en is een voedingsbron voor micro-organismen die  in de bodem leven. Deze vestigen zich  daardoor definitief in de bodem, vermeerderen zich en domineren over de  aanwezige schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. Zo creëer je een  natuurlijke balans.
Traditioneel gebruikt  men in Japan Bokashi om de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en  planten te voorzien van bio-actieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke  antibiotica en groeihormonen, vitamines en aminozuren. Planten krijgen zo meer essentiële  energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels.
De neutrale  micro-organismen die in een ziektever­wekkende bodem eerst kozen voor de, tot  dan toe, overheersende schadelijke micro-organismen, zullen zich nu aansluiten  bij de effectieve micro-organismen van EM. Een ziekteverwekkende bodem wordt zo  een ziekte-onderdrukkende bodem.
Binnen de land- en  tuinbouw is dit de meest effectieve, duurzame manier om meer profijt uit de  bodem te halen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie