Agriton en BVOR bekijken samen Bokashi

Tekst: Wiebe Dijkstra

Op uitnodiging van de BVOR heeft Agriton voor een twintigtal BVOR leden een informatieve dag over bokashi georganiseerd. De leden van de BVOR (Branche Vereniging Organische Reststoffen) bekeken in de praktijk de bladBokashi van Sight Landscaping op het terrein van Universiteit Utrecht in Bunnik en de Bokashihoop van Loonbedrijf Habo in Tricht. In een druk bezochte bijeenkomst schetste Agriton-directeur Jan Feersma Hoekstra alle ins en outs over Bokashi.

De ervaringen met het maken van Bokashi zijn positief, legde Chris Heberle uit. Hij werkt voor Sight Landscaping, een groot groenbedrijf uit Harderwijk, met vijf vestigingen in Nederland en actief aan het werk voor gemeenten. Het is het tweede jaar dat het bedrijf Bokashi maakt van bladresten op de terreinen van de Utrechtse Universiteit.

Het idee voor Bokashi deed Heberle op bij biologisch veehouder en boerderijcomposteerder Wim van den Hengel in Achterveld. Tijdens een demodag over Bokashi werd daar bladbokashi toegelicht door gemeente Hengelo. Van de Hengel maakt compost en Bokashi om alle organische materiaal op zijn bedrijf zo goed mogelijk tot waarde te brengen.

De andere Bokashihoop die door de BVOR-leden werden bekeken, ligt in Tricht en is gemaakt door loonbedrijf Habo. Bedrijfsleider Hessel van der Meer maakte voor de eerste keer Bokashi van gras van eigen grond. Christiaan Bondt van Agriton maakte de hoop open en constateerde een geslaagde Bokashi die prima rook.

Bokashi maak je niet zomaar, legde Jan Feersma Hoekstra uit. ‘De eerste keer moet je hulp hebben van een specialist.’ Vooral het mengen van het organisch materiaal met de zeeschelpenkalk, kleimineralen en Microferm komt precies. ‘Je moet secuur werken om goede Bokashi te kunnen maken’, aldus de Agriton-man.

Bij Feersma Hoekstra en de BVOR-leden bestaat zorg over de kwaliteit van Bokashi als gemeenten,  waterschappen, of anderen klakkeloos organisch materiaal op een hoop gooien, er wat hulpstoffen bij doen en er een plastic kleed overtrekken en klaar is kees. ‘Dat is geen Bokashi. Let op: De pH moet boven de vijf liggen, anders is het te zuur en daar heeft het bodemleven een hekel aan.’

De verhouding van de grondstoffen is belangrijk, benadrukt Agriton. Ook de juiste ingrediënten. Er is bekend dat soms bepaalde soorten steenmeel worden gebruikt en die niet een goed resultaat kunnen geven, aldus Feersma Hoekstra.

Arjen Brinkmann, directeur van de BVOR, vindt het belangrijk om de voordelen en beperkingen van verschillende bodemverbeteraars op een evenwichtige wijze te presenteren, en niet bijvoorbeeld bokashi tegen compost moet afzetten. Feersma Hoekstra: Bokashi en compost kun je niet met elkaar vergelijken, het zijn gewoon twee verschillende producten, net zoals je Bokashi gemaakt met verschillende recepten niet met elkaar mag vergelijken. Bokashi en compost hebben hun eigen mogelijkheden.

Feersma Hoekstra onderbouwde zijn toelichting op Bokashi met cijfers van onderzoeksinstituten. De behoefte aan onderzoeksresultaten is groot, bleek bij de bijeenkomst en in het veld. ‘Wij doen veel onderzoek en dat kost ons veel geld. Kijk en vraag naar de resultaten, niet iedereen kan die laten zien.  Een paar duidelijkheden die Feersma Hoekstra bij de BVOR-leden ventileerde: ‘De kosten voor toevoegingen bij het maken van  Bokashi zijn ongeveer 10 euro per ton. De CN-verhouding van het uitgangsmateriaal moet rond de  20 zijn. Om een goed resultaat te krijgen heb je om te beginnen goed advies nodig. Anders hoef je er niet aan te beginnen.’

 

Dit vind je misschien ook leuk...